Nieuws:

 

ENSCHEDE/SLUISKIL - 11 juni 2015

 

Ruben La (18 jaar) uit Zwaag van het Tabor College Werenfridus in Hoorn is de winnaar van de 36e Nationale Scheikundeolympiade (NSO) die gehouden werd van 3 t/m 10 juni bij Yara in Sluiskil, 's werelds grootste leverancier van kunstmeststoffen. Ruben bleek tijdens de finale de beste scholier van een kleine 6.000 deelnemers. Behalve Ruben zijn drie andere deelnemers in de prijzen gevallen: Joris Gerlagh (Theresialyceum, Tilburg), Geert Schulpen (Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel) en Marit Fiechter (Gymnasium Celeanum, Zwolle) en vertegenwoordigen zij Nederland op de Internationale Chemieolympiade. 

 

Klik hier voor de complete uitslag.

 

Winnaars Scheikunde Olympiade Middelburg 0880

(foto v.l.n.r.: Geert Schulpen, Marit Fiechter, Joris Gerlagh, Ruben La)

 

Afvaardiging naar de Internationale Chemieolympiade

De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren uit Nederland met scheikunde in hun profiel. Doel is scheikunde op middelbare scholen op de kaart te zetten en talent te ondersteunen.
De vier winnaars mogen Nederland vertegenwoordigen op de 47e Internationale Chemieolympiade in Bakoe (Azerbeidzjan) van 20 t/m 29 juli 2015. Leerlingen uit meer dan 70 landen doen aan deze internationale olympiade mee. Dit biedt de Nederlandse deelnemers de kans zich op internationaal niveau te meten met andere getalenteerde scholieren en internationale contacten op te doen.

 

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vond plaats op 10 juni in de Nieuwe Kerk in Middelburg. De commissaris van de Koning, Han Polman, opende de feestelijke ceremonie. De prijzen werden uitgereikt door Jon Sletten (directeur Yara, Sluiskil), Evelien de Visser (HR Business Partner) en Emiel de Kleijn van de NSO. Onno de Vreede, speerpuntmanager Onderwijs en Innovatie van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) reikte prestatiebeloningen van € 250 uit aan de top vier van de NSO.
De ceremonie werd muzikaal opgeluisterd door de getalenteerde zestienjarige fluitiste Anna May van der Feen van de Zeeuwse muziekschool.

Aan het slot van de ceremonie droeg Gijsbrecht Gunter van Yara Sluiskil het olympiadestokje van de NSO over aan Wilma Philipse van de Radboud Universiteit, gastheer in 2016.

 

Nationale Scheikundeolympiade en finaleweek

De NSO vindt jaarlijks plaats om leerlingen te interesseren en enthousiast te maken voor het chemisch vakgebied. De olympiade stimuleert talent en geeft leerlingen de gelegenheid te excelleren. Na twee schriftelijke voorrondes zijn de twintig beste leerlingen geselecteerd. Zij waren een week te gast bij Yara Sluiskil en kregen daar een uitgebreid theoretisch en praktisch programma aangeboden. Daarnaast waren er allerlei excursies om de leerlingen kennis te laten maken met Zeeland en de Zeeuws-Vlaamse cultuur. De week werd afgesloten met een theorietoets en een practicumtoets beide vier uur durend. In de theorietoets kwam voor Yara Sluiskil typische chemie aan de orde zoals de productie van ureumkorrels, de analyse van de kunstmest Hydro-Sulfan en de denoxreactor van de salpeterzuurfabriek. In de practicumtoets moesten de leerlingen met een titratie de hardheid van Zeeuws-Vlaams leidingwater bepalen en de reactiesnelheid van een klokreactie onderzoeken. De middelbare scholieren trokken als één team met elkaar op en werkten samen bij het bestuderen van de leerstof. Ze zagen elkaar meer als collega dan als concurrent.

 

Jon Sletten (directeur Yara Sluiskil): "We zijn ontzettend trots dat we de NSO dit jaar mochten organiseren. Het is een kans om Yara en Zeeuws-Vlaanderen bekend te maken bij deze 20 toppers."

 

Han Polman (CdK Zeeland): " Ik ben trots dat Zeeland gastheer is voor de Nationale Scheikundeolympiade met de beste scheikunde-scholieren van Nederland; dat past bij onze chemische bedrijven en het excellente onderwijs in onze regio."

 

Initiatiefnemers en sponsors

De Nationale Scheikundeolympiade is een initiatief van SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Cito Instituut voor Toetsontwikkeling, Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), Lorentz Casimir Lyceum, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen ter beschikking.


Meer informatie: www.scheikundeolympiade.nl en www.icho2015.msu.az en
Facebook: www.facebook.com/SOYara2015