Nieuws:

 

Middelburg, 18 november 2014

 

Op vrijdag 21 november 2014 neemt Eastman Middelburg officieel de onlangs afgeronde uitbreidingen op de site in gebruik. Commissaris van de Koning van Zeeland, de heer Polman en burgemeester van Middelburg, de heer Bergmann zullen samen met site manager Rien Jonker de officiële openingshandeling verrichten in het bijzijn van ruim honderd in- en externe gasten.

 

Gedurende bijna twee jaar is er hard gewerkt aan de uitbreiding van de site, die bestaat uit een nieuwe 35 meter hoge destillatietoren, een laad- en losstation voor 3 vrachtwagens en een opslagtank. De geplande oplevering in oktober werd ruimschoots gehaald en tijdens de jaarlijkse shutdown werden de nieuwe onderdelen ingepast in de bestaande processen.
Rien Jonker, site manager: “Ik ben erg trots om te kunnen zeggen dat het team uitstekend werk heeft geleverd; de nieuwe destillatietoren liep eigenlijk vrijwel direct perfect en we hebben vanaf de start goed kunnen draaien.”

Met deze toren is Eastman Middelburg nog beter in staat om flexibel om te gaan met de verschillende grondstofstromen die de site aangeleverd krijgt en deze aan te passen aan de rest van het productieproces. “Die flexibiliteit is belangrijk in de markt waar wij in opereren en zorgt ervoor dat wij een unieke plek in de Europese markt hebben en kunnen houden.”

 

Innovatie

Het is niet de eerste keer dat Eastman Chemical Middelburg een uitbreidingsproject uitvoert op de site. Deze uitbreiding is de vierde in acht jaar tijd. “Mensen vragen ons weleens of wij geen last hebben van de crisis, als je kijkt naar het tempo waarin wij innoveren en uitbreiden,” zegt Erwin Dijkman, Vice-President en General Manager Adhesives & Plasticizers bij Eastman Chemical. “Wij geloven dat innoveren en verbeteren de sleutel zijn tot succes en dat je alleen door jezelf steeds weer te verbeteren, je waarde aan de markt kunt blijven tonen. Daarnaast is de site in Middelburg voor Eastman van strategisch belang voor het kunnen bedienen van de Europese markt. Als je het zo bekijkt, dan is deze stap niet meer dan logisch.”


Veiligheid

Het laad- en losstation dat onderdeel is van de uitbreiding, is al langer een wens van de Middelburgse site manager. “Al onze grondstoffen en eindproducten worden vervoerd in vrachtwagens. Je kunt je voorstellen dat het hier op de site soms een komen en gaan van vrachtwagens is. Vroeger moesten die hier ook nog wel eens ergens keren, of achteruit steken, dat kan natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren,” legt Jonker uit. “Dankzij dit laad- en losstation dat op een strategische plek op de site is gebouwd, zijn de rijbewegingen van de vrachtwagens voorspelbaar en kunnen we de speciale verrichtingen van de wagens tot het minimum beperken. Dat komt de veiligheid hier op de site ten goede.”