Nieuws:

 

Middelburg, 29 september 2015

 

Ongeveer vijf honderd medewerkers van energiebedrijven DELTA en Eneco reizen aanstaande woensdag naar Den Haag om te vechten voor hun toekomst. Die dag spreekt de Tweede Kamer over het verplicht afsplitsen van het netwerkbedrijf van de genoemde ondernemingen. Deze splitsing zet bijna twee duizend banen op het spel.


“De politiek spant hiermee het paard achter de wagen. Het levert niets op en kost honderden mensen in Zeeland hun baan. En dat terwijl Zeeland het als krimpregio economisch al moeilijk heeft”, aldus Bram Nonnekes van de Centrale Ondernemingsraad van DELTA. “Op deze manier wordt een gezond en duurzaam bedrijf als DELTA de nek omgedraaid. Dat willen de medewerkers koste wat kost voorkomen”.
Een online petitie leverde de afgelopen twee weken al bijna veertig duizend steunbetuigingen op. “Die steun willen we woensdag persoonlijk overhandigen aan Kamerleden en minister Kamp van Economische Zaken”, aldus Nonnekes. “Of je nu inhoudelijk voor of tegen splitsing bent: het moet duidelijk zijn dat de toekomst van honderden gezinnen op het spel staat”.


Het is niet de eerste keer dat er in Den Haag over splitsing wordt gesproken. De splitsingswet dateert uit 2008. Na jarenlange juridische procedures oordeelde de Hoge Raad in juni dat splitsing niet in strijd is met Europese wetgeving. Volgens DELTA en Eneco is splitsing echter onnodig. Bovendien zorgt het in het geval van DELTA dat het bedrijf niet in de huidige vorm verder kan. Dat kost acht honderd mensen hun baan. Ook bij Eneco staan acht honderd banen op het spel. Splitsing maakt van wat er van DELTA en Eneco overblijft overnameprooien.


Bij de totstandkoming van de splitsingswet werd verondersteld dat andere Europese landen hun energiebedrijven zouden dwingen tot splitsing. Dat is niet gebeurd. Bovendien zorgen andere regels en wetten al voor voldoende bescherming van netwerkbedrijven. Splitsing is daarom onnodig, zet de enige twee overgebleven Nederlandse energiebedrijven in de uitverkoop en zorgt voor een ongelijk speelveld voor Nederlandse bedrijven.


De manifestatie begint om 15.00 uur op het Spuiplein. Rond 16.30 uur worden aan de leden van de Tweede Kamer en minister Kamp ongeveer 40.000 Zeeuwse handtekeningen aangeboden.