Nieuws:

 

Vlissingen, Nederland, 14 juli 2015

 

AES startte gisteren de bouw van zijn eerste energieopslag in Europa, gebaseerd op batterijen. De Nederlandse AdvancionTM Energy Storage Array biedt 10 MW aan onderling verbonden energieopslag. Deze opslag zal 20 MW aan flexibel inzetbare capaciteit toevoegen aan het elektriciteitsnet en wordt naar verwachting eind 2015 in gebruik genomen.

aes_foto_bij_persbericht2015-07-14
De Advancion array levert snel inzetbaar regelvermogen vanuit Nederland en zorgt hierdoor voor een betere balans in vraag en aanbod. Het ondersteunt het Europese elektriciteitsnet via netbeheerder TenneT. De Advancion array zal de Europese energievoorziening versterken, een efficiëntere afbouw van bestaande energiecentrales mogelijk maken en de mogelijkheden voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen in Europa verbeteren.


“We zijn erg enthousiast dat we in Nederland ons eerste energieopslagproject op het Europese vasteland kunnen realiseren en daarmee het elektriciteitsnet nog betrouwbaarder, flexibeler en efficiënter maken,” aldus Julian Nebreda, President van de Strategic Business Unit Europa bij AES. “Nederland staat bekend als een leider als het gaat om de meest innovatieve energieoplossingen en we kijken ernaar uit om deze trend te ondersteunen met onze Advancion Energy Storage Array.”


“Van snelle energieopslag is aangetoond dat het op een efficiëntere manier zorgt voor een balans in vraag en aanbod dan traditionele energiecentrales. Daarnaast wordt het gebruik van hernieuwbare energiebronnen gestimuleerd,” aldus Steve Corwell, Vice President AES Europa. “We zijn trots dat we Nederland een zeer kosteneffectieve en geavanceerde oplossing kunnen bieden om cruciale uitdagingen voor het net op te lossen en te helpen bij de transitie naar een moderner energienet.”


AES Advancion bevat geprekwalificeerde batterijtechnologie van de beste leveranciers. Het is een combinatie van acht jaar commerciële ervaring in de geavanceerde energieopslag en ruim dertig jaar ervaring met het leveren van diensten aan nutsvoorzieningen over de hele wereld. Advancion is altijd beschikbaar, verbruikt geen brandstof en is eenvoudig uit te breiden, waardoor het ook in de energiebehoeften van de toekomst kan voorzien.


AES heeft in de Verenigde Staten en Chili momenteel 86 MW aan energieopslag gebaseerd op batterijen, dit staat gelijk aan 172 MW flexibele capaciteit voor commercieel gebruik. Andere projectplannen van AES in Europa zijn onder meer een serie opslagsystemen met een totaal vermogen van 100 MW bij haar energiecentrale Kilroot in Noord-Ierland, waarvan naar verwachting dit jaar 10 MW gerealiseerd wordt. In Nederland exploiteert AES momenteel 630 MW aan traditionele energieopwekking.